söndag 26 juli 2009

Da Vinci



Efter alla andra kommer troligen jag att läsa da Vinci koden. Fick den svenska versionen i födelsedagspresent. Det var nog genom den de flesta fick reda på symbolikens betydelse i konstvetenskapen. Här genom så kallade "puttis" eller änglar i ljuskronan i kyrkan som någon kanske känner igen som var där tillsammans med mig.
Har de någon symbolik med sig där de bär upp ljusen i kandelabern? Representerar de pånyttfödelse och "enlightment"/upplysning?

Kyrkans ljuskronor betydde mer igår än idag när vi är mera vana vid ljuset och konst och prakt inte enbart är en angelägenhet för kyrkan eller eliten.
I den här kyrkan vandrade vi på en rundtur, och dörren stängdes märkligt nog igen bakom oss...

måndag 20 juli 2009

Vuorenkylä butik


Läser en kurs i modern ekonomisk historia på Göteborgs Universitet i sommar. Ibland får det mig att tänka på hur i hela fridens namn min morfar Aron lyckades bygga upp en affär och ett sågverk på denna plats i Finland med två bara händer. I den gula byggnaden såldes det nödvändiga för bygden. Ortens post sorterades här och de hade Vuorenkyläs enda telefon. När tjugotre år passerat sedan han byggt huset, ladugården för en ko och sågverket, kom konkurrerande ICA och telefoner fanns i var mans hus och hem. Men huset står kvar än idag.

tisdag 14 juli 2009

Ett brinnande hjärta/ A hart is on fire!


Sommarens solstrålar värmer och det är lätt att älska.
Mitt hjärta brinner för naturen, skogen , semestern som ger en så mycket glädje i att träffa grannar, vänner och familjen.
Burning hart, kunde vara denna okända statys namn.
På något sätt påminner den mig om någon någonstans...

torsdag 9 juli 2009

BO PÅ BLOGGEN!




Idag tänkte jag lägga upp denna underbara bild av min kompis och linslus Bo på Bloggen! Kan änglar "connecta"?



- Jovisst kan de det!

onsdag 8 juli 2009

Tycka turism är trist? - Oh no...



Klart att man längtar bort nå´n gång...

Semester förknippas oftast med att resa, se nya platser, träffa männsikor och knyta nya vänskapsband. I år känns det inte som om det är ett primärt behov. Möten kan ske genom så många olika fora, senaste året´s resor gav tillräckligt med kontakter för ett tag framöver. Här ett par favoriter, Storms och Martin.

I höst planerar jag för en kräftskiva hemma istället, och kusinerna Katri & Kirsi kommer hit!

måndag 6 juli 2009

Vet du vad det här är för en växt?

Det som är så härligt med att vara utomlands är att man får se några nya blommor, den här klätterväxten är jag nyfiken på. Den växte upp längs med slottsfasaden, vet du vilken den blommande klängrankan är? - Svara mig gärna på en inlägg här på bloggen. /Tina Wallenius

söndag 5 juli 2009

Ankan som artefakt



Idag föll så äntligen regnet. Det är inte ofta man direkt längtar efter desa vattendroppar i vårt avlånga land. Man kan förstå att förr var brunnar ovärdeliga och placerades ofta inom borggården på slotten. På det rika arbetet med detaljer på denna vattenpost kan man se hur man i Mykolow värderade det nästan som om dropparna vore av guld. Mässingsarbetet vilket liknar en mycket välkammad anka, representerar det välstånd som förmögna personer ville visa genom gjutningskonsten. Den rikt dekorerade kranen är i mina ögon unik och man kan fråga sig om det var ett specialbeställt arbete av någon rik Mecenat på slottet för att stärka dess position bland aristokratin i Tjeckien.

lördag 4 juli 2009

Gammelmoster har gått bort, ljus över hennes minne


Igår gick min gammelmoster i Finland bort, vid en ålder av 93 år. De var 9 syskon, min gammelmormor Emma blev 99 år och hade endast tre månader kvar till hundra före sin bortgång. Hon dog tidigt av jämförelse med sin syster från gården Isola utanför Lahtis i Finland.
Heder åt hennes minne. /Tina

onsdag 1 juli 2009

Walking in Art Gallery in Mikolow

Medans Mercedes spinner vid sidan om mig på dagbädden i sommarstugan, tänkte jag visa en bild på fyra vänner från ett utomhusgalleri beläget på sidan av slottet i Tjeckien.
Tänk att så här halvöppet mot moder natur kunna visa upp olika skulpturala artefakter. Personerna på bilden i fråga kommer från en blandad kompott med länder, Puerto Rico, Holland, Sverige och Portugal.

Ja om du undrar vilken mercedes det var som spinner, så är det en liten nätt sak på ca 4 kilo, med morrhår och en himla bra motor. Det är härligt att vara med madame på semester.