onsdag 26 maj 2010

Sätt nytt ljus på konsthallen i Göteborg!

Kulturen i Göteborg sägs för tillfället ha knappa resurser, därtill ses konsthallen som en undermålig lokal med inga fönster och en dålig entré, dit det är svårt att förlägga en försäljning. Därför får konsthallen vid Götaplatsen stå tom för ett tag medan personalen arbetar med de andra samlingarna i konstmuseet i stället. Det här sker medans mycket god grafik ligger lagrad i arkiven och bara väntar att få lyftas upp för allmän beskådan. Målet med nedläggningen verkar därtill syfta på intentionerna av att bygga en ny konsthall vid Backaplan. Om det blir framtiden för samlingen av den moderna konsten i Göteborg, att flytta över älven, så anser jag att grafiken bör lyftas fram och visas för en allmän publik i den gamla konsthallen. Till skillnad mot oljemålningar och skulpturer så är grafiken mer känslig för dagsljus och konsthallens slutna rum utan ljusinsläpp kan då bli en tillgång i fom av en ny arena för exponering av grafiska blad. Vid väggarna för entrén kan man hänga upp grafiska blad som är för försäljning, så kan man ha vykort vid disken, då de inte tar så stor plats. Så sätt nytt ljus på konsthallen och våga lyfta fram grafiken i framtiden!

tisdag 18 maj 2010

Bostadsbyggandet rasar med Reinfeldt i spetsen!

De senaste intervjuerna av partiledarna från den borgerliga alliansen visar på hur de försöker skylla ifrån sig sin dalande popularitet i opinionsmätningarnsa ras på hur media framställer dem eller hur undersökarna ställer sina frågor. Men nu har Reinfeldt och Olofsson haft makten, och det går inte att skylla ifrån sig på andra längre, det är ert eget icke agerande som har lett till så dåliga resultat. När det gäller byggandet av hyresrätter har den nuvarande regeringsmakten fallerat totalt, det har rasat utför i antalet färdigställda bostäder i Sverige.

Idag rapporterar 140 av Sveriges kommuner att de har bostadsbrist, vilket drabbar de unga särskilt hårt. För att kunna bygga miljöriktiga hyresrätter till en human hyresättning vill vi rödgröna ge som vallöfte att vi tänker införa ett investeringstöd på statlig nivå. Detta för att nå vår målstättning att bostadsbyggandet i hela landet skall komma upp i antalet 40 000 nya bostäder om året. Med Reinfelt i spetsen har idag landets påbörjade antal lägenheter per år minskat från 45 000 om året innan alliansen tillträdde till 15 000 påbörjade bostäder under ett år, vad kan Reinfeldt skylla raset på? Ingenting, det är dags att byta regering!

lördag 15 maj 2010

Beslut fattade idag på miljöpartiets kongress 2010


Bilden ovan är på Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, språkrör för ytterligare ett år. Nedan vill jag återge några axplock från de beslut som fattats idag under partiets kongress i Uppsala. Det första som jag vill nämna är att alla tak på nyproducerade offentliga byggnader skall ha solceller! Det andra att miljöpartiet nu kommer att verka för att en 35- timmars arbetsvecka införs, äntligen!
Under dagens program blev det en omröstning om att TV-licensen skulle betalas via skattesedeln med resultatet 90-90 med mentometerknappar. Det blev omröstning med traditionell rösträkning och så avslogs förslaget med 97 röster mot. Vilket jag tyckte var synd.
Miljöpartiets kongresser har effektiviserats med ovanstående röstmetod ofantligt (jag har föreslagit och lobbat flera år på att vi skall ta fram och ha en sådan anläggning) och man låg t o m före i tidschemat idag vid ett par tillfällen, nu när vi har en sådan.
Två motioner som inte fick den uppbackning som jag hoppats på under dagen var den om Vänertrafiken med upprustning av slussarna i Trollhättan och en om höghastighetståg. Men det får vi jobba som önskar sådant arbeta på framöver så att politiken internt kan ändras något.
Positivt för höselskadade är att partiet nu står bakom full tillgänglighet för teckenspråkstolkning för den som behöver. Bra för integrationen är att partiet beslutat att säga nej till alla former av samarbete med främlingfientliga partier som exempelvis Sverigedemokraterna. Och inte minst att med röstsiffrorna 98-93 beslöts att FR skall tillfrågas före en eventuell regeringsbildning, vilket glädjer en tidigare ordförande i Förtroenderådet (dvs mig!=-)...
Sedan till det som kanske överaskade mest att omröstningen för Gårdsförsäljning av vin, öl, cider etc kom att först få de jämna siffrorna 88-88 med mentormeterknapparna, men efter ytterligare en röstomgång blev det 99-85, för att man skulle kunna etablera gårdsförsäjning inom Systembolagets struktur. Med bifall för tillsyn av verksamheten skall ske av berörd myndighet. Med andra ord partiet är för en mer vid syn på alkoholförsäljning, "ute i det gröna".
Sist men inte minst valdes nya ledamöter till Partistyrelsen där Gustav Fridolin fick överväldigande 193 röster av 198 röstande. Göteborgs Merete Kapstad fick 108 röster och glädjande nog min vännina från Uppsala Anna Norrman röstades in med hela 127 röster, hon fanns inte med bland valberedningens förslag, så skam den som ger sig! Grattis Anna!

fredag 14 maj 2010

Inför fyra dagars arbetsvecka i Sverige!

Under min tid som anställd inom miljöpartiets organisation var jag som lyckligast när jag arbetade fyra dagar i veckan och var ledig på fredagarna. Då kunde jag fixa det som behövdes inför helgen och sedan koppla av eller vara med familj och vänner under lördag- och söndagarna. Valter Mutt och Rickard Allvin skriver om arbetstiden i aftonbladet

Borås-Göteborgs på 6,7 minuter

Maud Olofsson försökte rätta till Åsa Torstenssons uttalande om "Vad Göteborgare skulle göra i Borås på radion. Med tillägget att om man skulle ha ett höghastighetståg på sträckan tar det bara 6,7 minuter att åka mellan de båda städerna, och då är det ju inget högshastighetståg.

Centerledaren konstaterade detta förnumstigt såsom bara Maud Olofsson kan göra. Men vad väntar vi på då? Vem skulle inte välja tåget framför bilen? eller bussen?

hör inslaget om tåget som går 600 km/timmen här